Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

22 oktober 2014: Leusden op weg naar Fairtrade gemeente

artikel in Leusder Krant 22 oktober 2014 (door Frits van Breda)

LEUSDEN - De jaarlijkse 'Fairtrade week' begint dit jaar op 25 oktober en eindigt op 2 november. De Leusdense wereldwinkel en de werkgroep 'Fairtrade gemeente' zullen die week extra aandacht vragen voor producten die betrokken worden van producenten uit ontwikkelingslanden die zo de plaatselijke leefomstandigheden kunnen verbeteren. Inmiddels hebben een aantal horecabedrijven zich aangemeld om mee te doen. Zij zullen speciale gerechten op de kaart zetten waarin fairtrade producten zijn verwerkt.

Wim Visser, voorzitter van de Leusdense wereldwinkel, heeft voor de plaatselijke campagne de slogan "Eet Fairtrade" bedacht. Samen met de werkgroep 'Fairtrade gemeente' onder voorzitterschap van Chieni Wassink zal de aandacht vooral uitgaan naar de plaatselijke horeca. De restaurants Bling, De Buurman, De Roskam, Eeterij De Hessenkar en theehuis Mon Chouette hebben zich inmiddels al aangemeld om die week iets speciaals te serveren waarbij aandacht wordt gevraagd voor fairtrade producten.

De werkgroep 'Fairtrade gemeente' is begin dit jaar opgericht met als doel Leusden in staat te stellen de status van fairtrade gemeente te bezorgen. Om die status te verkrijgen moet er nog het één en ander gebeuren. "We zijn inmiddels al aardig op weg" aldus voorzitter Wassink.
Op 9 maart 2009 kregen de eerste twee Nederlandse gemeenten, Goes en Groningen, het certificaat uitgereikt. Daarna zijn er inmiddels 44 bijgekomen. De provincie Utrecht heeft aangegeven de eerste Fairtrade Provincie te willen worden. Voorwaarde is dat minimaal 12 gemeenten gerechtigd zijn het bordje 'Fairtrade' te voeren. Acht gemeenten hebben die status inmiddels bereikt. Leusden wil er ook graag bij horen zo blijkt ook uit het dit jaar gesloten coalitieakkoord. Aan de meeste voorwaarden voldoet Leusden inmiddels. Aan een belangrijke voorwaarde is nog niet voldaan. Ook op het gemeentehuis dient fairtrade koffie, thee en chocolademelk geserveerd te worden. Vanwege contractuele verplichtingen is dat nog niet voor 100% mogelijk.

Een eerdere poging om Leusden een fairtrade gemeente te laten worden mislukte in 2008. "De tijd was er kennelijk nog niet rijp voor" zegt Chieni Wassink. "De gemeente had er toen geen belangstelling voor." Nu is die situatie totaal anders. "De burgemeester informeert regelmatig hoe het er voor staat."

De Leusdense wereldwinkel besteedt ook extra aandacht aan de speciale week. Vanzelfsprekend worden er in de winkel uitsluitend fairtrade producten verkocht. Tijdens de fairtrade week krijgen producten uit Thailand extra aandacht. Iedereen krijgt de mogelijkheid een eigen Thais feestje te vieren met de inhoud van een speciaal samengesteld wokpakket, compleet met speciale bakjes en eetstokjes.