Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

Nieuw in het assortiment: Eswatini kitchen

Met trots stellen wij u voor de nieuwe producent van Cerro Azul: ‘Eswatini Kitchen’. Zij maken heerlijke fairtrade producten afkomstig uit Swaziland. Vanaf februari nieuw in het assortiment: ananasjam, sinaasappelmarmelade, mango chutney, curry sauce medium en chutney van gemengd fruit. Lees hier meer over dit project dat het leven van vele kansarme jongeren in Swaziland inmiddels heeft verbeterd.

Eswatini Kitchen werd in 1991 opgericht in Swaziland door Manzini Youth Care (MYC), een Salesiaanse NGO die ondersteuning biedt aan kansarme jongeren in Swaziland. Het voornaamste doel was om werkgelegenheid te creëren voor kansarme vrouwen, en een markt te ontwikkelen voor de verkoop van geoogste wilde vruchten (vooral guave en marula) door lokale boeren en rurale gezinnen.
De winst werd besteed aan de financiering van Manzini Youth Care sociale programma's. Het project startte met vijf vrouwen die samen in één keuken werkten. In 1998 telde Eswatini al vijtien vrouwen en in hetzelfde jaar werden de HACCP eisen geïntroduceerd. Hierdoor kon het project voldoen aan de eisen van de internationale voedingsindustrie en concurreren op de internationale markt.

Fairtrade gecertificeerd
Vandaag de dag is Eswatini Kitchen een fairtrade producent van natuurlijke lekkernijen, gecertificeerd door WFTO (World Fair Trade Organization) en COFTA (Samenwerking voor Fair Trade in Afrika). Zij exporteert haar producten naar vijftien internationale bestemmingen, waaronder Europa, de VS, Australië en Japan. Ook voldoet Eswatini aan de normen voor voedselveiligheid en andere internationale regelgeving. Eswatini Kitchen is uitgegroeid van kleine huisnijverheid tot een bloeiend bedrijf dat verbetering brengt in de levens van kansarme gemeenschappen in Swaziland.
Door de combinatie van Afrikaanse zon, bodem- en weersomstandigheden groeien er heerlijke groenten en vruchten die worden geteeld door lokale boeren. De oogst wordt gebruikt voor de productie van heerlijke natuurlijke producten. Eswatini Kitchen koopt alle verse groenten en fruit in tegen eerlijke prijzen bij ongeveer honderd lokale boeren en tuinders. Dit geldt ook voor kleinschalige boerderijen plus gezinnen en vrouwen die de wilde Marula, Guava, citroenen en pepers plukken die overvloedig groeien in Swaziland.

Jeugd
De jeugd heeft de toekomst! Daarom gaan alle opbrengsten van Eswatini Kitchen naar het fonds Manzini Youth Care, dat meer dan tweeduizend kinderen en jongeren in Swaziland ondersteunt. Het belangrijkste doel van MYC is om kansarme jongeren te laten re-integreren in de gemeenschap en om te voorkomen dat kinderen op straat belanden.

Wij zijn blij met deze nieuwe producent en hopen dat uw klanten ook zullen genieten van Eswatini’s heerlijke producten om zo gezamenlijk dit geweldige project te kunnen steunen.