Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

Wereldwinkel bestaat 40 jaar

Wereldwinkel Leusden viert jubileum

06-03-2019,

LEUSDEN 

De fairtrade cadeauwinkel van Leusden, de Wereldwinkel viert dit jaar haar veertigjarig bestaan. Ooit begonnen met een verkoop van fairtrade koffie, thee en suiker door Chieni en Ben Wassink vanuit hun huis. Vervolgens kwam er een eigen verkoopruimte boven het voormalig jeugdhonk aan de Hamersveldseweg en in 1995 nam de Wereldwinkel haar intrek in 'het steegje' aan De Komenij 14 in de Hamershof.

Vrijwilligers Wim Visser en Caroline Stoll vertellen graag over de Wereldwinkel en vooral over het jubileumjaar dat voor hen ligt. ,,Diverse Wereldwinkels in het land moeten hun deuren sluiten en ondanks dat onze omzet al jaren terugloopt, zijn we financieel gelukkig gezond en dat geeft ons een reden van bestaan", begint Visser, voorzitter van de Wereldwinkel en lid van de Fairtrade Werkgroep Leusden, zijn verhaal. Sinds dit jaar is het lidmaatschap bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels opgezegd.

,,Er was veel 'gedoe' bij de Landelijke Vereniging waardoor wij nu als zelfstandige Wereldwinkel verder gaan en onze winst volledig naar de producenten kunnen laten gaan. Ook hebben wij altijd een fonds waardoor wij rechtstreeks giften kunnen overmaken als noodhulp. Wereldwijd gekeken lijkt het misschien een druppel op de gloeiende plaat wat wij doen, maar je ziet dat er bij onze producenten echt een verschil gemaakt kan worden op het gebied van onderwijs en medische zorg. Als mensen een leefbare omgeving krijgen, zullen ze ook minder snel migreren."

NETWERK AMBASSADEURS Voor de toekomst zien zij vooral verbreding en bewustwording als aandachtspunten. Met name de Fairtrade werkgroep zorgt voor informatie en ondersteuning naar Leusdense bedrijven en ondernemers. ,,Soms is fairtrade koffie niet mogelijk vanwege lopende contracten, maar denk dan eens aan de kleding of bloemen die je in je bedrijf binnenhaalt. Ook dat zijn producten die fairtrade kunnen zijn."

De lokale politiek heeft fairtrade hoog in het vaandel staan en na een werklunch met de burgemeester afgelopen jaar is er voorzichtig gestart met een netwerk van ambassadeurs. ,,Je ziet beweging komen op het moment dat er meer wordt samengewerkt."

KWALITEIT BETER Stoll, mede verantwoordelijk voor de inkoop, merkt dat de kwaliteit van de fairtrade producten omhoog is gegaan in de loop van de tijd. ,,We proberen in de winkel in te spelen op trends als ook een gevarieerd aanbod aan te bieden van kleine goedkope cadeautjes en producten uit het duurdere segment. Kinderen kopen graag gelukspoppetjes bij ons of aan het eind van het schooljaar een mooi presentje voor de juf of meester."

Vernieuwing en beleving blijven sleutelwoorden voor de vrijwilligers. Komend jaar bestaan de festiviteiten vooral uit aandacht bij speciale momenten zoals Koningsdag, Moederdag, de Fairtrade week in mei en het najaar, maar ook bij de avondvierdaagse wil men kijken of de Wereldwinkel op welke wijze dan ook iets kan betekenen.

VOORTBESTAAN WERELDWINKEL Dat de Leusdense Wereldwinkel financieel goed draait komt zowel door de lage vestigingskosten als de vrijwilligers die de winkel bemannen. Nieuwe vrijwilligers vinden is van belang voor het voortbestaan. Enthousiaste vrijwilligers zijn altijd welkom. Meer informatie staat op www.leusden.wereldwinkels.nl of op de Facebookpagina. Interesse om vrijwilliger te worden kan aangegeven worden in de winkel of bij Kees van der Hoek via e-mail jcvdhoek@wxs.nl.