Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

behoud Fair Trade gemeente

Leusden behoudt titel Fairtrade gemeente 02-05-2018

De Leusdense Fairtrade werkgroep bestaat uit vier leden; Chieni Wassink, voorzitter van de werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden, Wim Visser tevens voorzitter Wereldwinkel Leusden, Like van der Ham–van Hulten en Theo Maat. Met z'n viertjes hebben zij ervoor gezorgd dat Leusden weer twee jaar een Fairtrade gemeente genoemd mag worden.

In Leusden worden met regelmaat informatieve bijeenkomsten georganiseerd. Onderdeel van de certificering van Fairtrade Gemeente is ook dat lokale organisaties actief zijn op gebied van Fairtrade. In april organiseerde de PGL werkgroep Groene Kerk met de Koningshof, ook Groene Kerk, twee avonden met het thema 'God in de supermarkt'. Als consument moet je steeds keuzes maken: goedkoop, gezond, milieu, diervriendelijk, fairtrade?

Bij de opening van de struintuin afgelopen zaterdag was de werkgroep aanwezig om de bezoekers kennis te laten maken met eerlijke en duurzame producten.

Met deze activiteiten proberen de leden van de werkgroep continue de aandacht te vestigen op het gebruik van eerlijk en duurzame producten. Volgens Van der Ham–van Hulten gaat het niet alleen om eerlijke producten van verder weg, ook eerlijke lokale producten zijn de aandacht waard.

NETWERK AMBASSADEURS Het afgelopen jaar zorgde de werkgroep voor een verbreding van hun aandachtsveld. Behalve publieksacties hebben zij ook contacten gezocht met bedrijven en organisaties. Van der Ham–van Hulten: ,,Acties voor het publiek blijven van belang, maar er is het afgelopen jaar meer aandacht geschonken aan de samenwerking met bedrijven, horeca en supermarkten. Om lokale bedrijven en organisaties te stimuleren tot fairtrade inkoop, vraagt een heel ander netwerk. De politiek was tot nu toe betrokken en dat kan ook gezegd worden van het nieuwe college. Burgemeester Bouwmeester gaf tijdens een lunch aan dat hij wilde meedenken over hoe we meer kunnen doen dan alleen het bord Fairtrade Gemeente aan de rand van Leusden. In maart is hij ambassadeur geworden en zal hij meehelpen om het netwerk te ontwikkelen."

VERLENGING PREDICAAT De titel Fairtrade Gemeente wordt elke twee jaar verlengd als er een positieve beoordeling heeft plaatsgevonden door de jury. De jury let bij de beoordeling op zes verschillende punten variërend van de activiteiten gestart door de lokale werkgroep, inzet van media als ook gebruik en aandacht voor fairtrade producten door het gemeentebestuur, bedrijven, horeca en winkels. December 2017 werd het predicaat verlengd.

Theehuis MonChouette, brasserie Eat & Meet en restaurant De Buurman hebben alle drie een oorkonde doordat zij fairtrade producten op hun menukaart hebben staan. ,,Mochten bedrijven of ondernemers vragen hebben over duurzamer ondernemen of over eerlijke producten, dan zijn zij van harte welkom om contact met ons op te nemen."

Voor de Fairtrade Week van 5 tot en met 13 mei 2018 heeft de werkgroep de lokale supermarkten aangespoord om aandacht vragen voor fairtrade artikelen. Het hoogtepunt zal liggen op 12 mei, uitgeroepen tot World Fairtrade Day. Meer informatie is te vinden op www.fairtradeleusden.nl of Facebookpagina LeusdenFTgemeente.