Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

Fairtradeweek in Leusden

artikel uit Leusder Krant

Drie horeca-ondernemingen in Leusden worden eind deze week in het zonnetje gezet: ze krijgen de Fairtrade Restaurant Oorkonde. Het is één van de activiteiten in het kader van de landelijke Fairtradeweek die duurt van 7 tot 15 mei. Leusden doet daar ook enthousiast aan mee. Het zal de oplettende weggebruiker niet ontgaan: dit is een Fairtrade gemeente.

Sinds 1 januari 2015 draagt Leusden dit eervolle predicaat en intussen is die titel (die verleend wordt als een minimum aantal bedrijven structureel kiest voor fairtrade) verlengd. De plaatselijke Fairtradewerkgroep heeft dan ook een reputatie hoog te houden. Met het oog op de actieweek maken de leden overuren. Like van der Ham-Van Hulten is één van hen. ,,Ik ben internationaal opgegroeid en daar komt mijn motivatie vandaan om een bijdrage te leveren aan eerlijke handel.'' Voorzitter van de werkgroep is Chieni Wassink, oprichter van de plaatselijke Wereldwinkel en al 35 jaar bezig met fairtrade. Mede dankzij haar inzet wordt er in de plaatselijke kerken eerlijke koffie en thee geschonken en gedronken. Soms gaat haar passie wel wat ver. ,,Laatst betrapte ik mij erop dat ik in een winkel alle kaartjes omdraaide om te kijken of het product wel of niet fairtrade was.'' Ze erkent dat er ook andere criteria gelden in Leusden. ,,Komt een product wel of niet uit de streek? Dat vinden we ook belangrijk. Ons motto is 'Eerlijk van ver weg, eerlijk van dichtbij'.''

Een eerlijke prijs voor koffieboeren, zo is de Fairtradebeweging begonnen. Niet verwonderlijk dat één van de activiteiten in de actieweek dan ook geconcentreerd is rond dit product: de Fairtrade coffee challenge, de grootste koffiebreak ter wereld. Doel: een recordaantal kopjes (eerlijke) koffie drinken, om de koffieboeren te helpen in hun strijd tegen de effecten van klimaatverandering. De premies die de actie hen oplevert, kunnen worden ingezet voor de verbetering van de teelt. Like van der Ham: ,,Het gemeentehuis doet mee. Daar gaan tweeduizend kopjes per week doorheen, dus dat tikt aan.'' Het voorbeeld van de gemeente wordt krijgt navolging en daarmee is de Fairtradeweek eigenlijk al geslaagd. Andere deelnemers aan de challenge zijn: AFAS, de Protestantse Kerk (Marcus- en Dorpskerk) en vrijwilligers van de wereldwinkel op individueel niveau. De dames hebben meer ijzers in het vuur. Zo is er dus de Fairtrade Restaurant Oorkonde voor de horeca-ondernemers die de meeste 'fair' producten in hun assortiment hebben.

Drie lokale restaurants krijgen zaterdag, op Wereld Fairtrade Dag, dit compliment. Wassink: ,,Twee jaar geleden hebben we voor het eerst restaurants benaderd met de vraag of ze een eerlijk menu konden maken. Vorig jaar hebben we dat herhaald.'' Van der Ham: ,,De uitdaging is dat het menu niet alleen tijdens de Fairtradeweek geldt, maar ook op de kaart blijft.'' Eén van de speerpunten van de werkgroep is de voorlichting op scholen. Chieni: ,,Er is een leskist voor eerlijke spijkerbroeken. Tijdens gastlessen stellen we gewetensvragen als: 'waar is dit t-shirt gemaakt?' Kinderen blijken er veel mee bezig te zijn en kunnen het ook goed verwoorden.'' De werkgroep kan nog extra handen gebruiken. Info: .