Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

9 juni 2014: nieuw: vloeibare honing voor € 2,95

Een nieuwe aanwinst op het schap van Wereldwinkel Leusden: tropische honing in een knijpfles. Deze geurige honing met een fruitige, bloemige smaak komt van imkers in Chili en Guatemala die de fijne kneepjes van hun vak verstaan. 

Honing is en blijft een bijzonder populair product. Het is lekker, geeft energie en helpt bijvoorbeeld bij een zere keel. In Europa eten we veel meer honing dan hier wordt gemaakt. Daarom is het fijn dat ook elders de bijen zo actief bezig zijn….

 

Zonder knoeien

De eerlijk ingekochte tropische honing van Fair Trade Original is er nu ook zonder knoeien. Met een paar fijne kneepjes in de knijpfles versier je zo je pannenkoek, toetjes en baksels. En met het grootste gemak zit er een toefje honing in je thee of op je muesli. Verrukkelijk en zonder plakvingers. De honing komt van kleine bijenhouders in Chili en Guatemala. In het begin was honing voor hen een aanvulling op hun inkomsten uit landbouw, zoals koffie en bananen. Maar inmiddels zijn ze zo goed in hun vak dat ze van hun honinginkomsten hun gezin kunnen onderhouden.

 

Bij-leren

De honing-coöperatie Apicoop in Chili zorgt dat de aangesloten imkers blijven bij-leren: over het houden van bijen én over de productie van honing van de hoogste kwaliteit. De fairtrade ontwikkelingspremie maakt deze investering in kennis mogelijk. En ook hun collega’s van Copiasuro in Guatemala hebben zich ontwikkeld tot ware honingspecialisten met uitstekende papieren op het gebied van voedselveiligheid. Hun professionele aanpak heeft geleid tot een flinke stijging van hun export. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot de beste exporteur van Guatemala. Met deze prijs streefde deze coöperatie van kleine imkers vele gespecialiseerde exportbedrijven voorbij.

 

De knijpflessen staan nu op het schap tussen de andere fairtrade levensmiddelen van de Wereldwinkel: een regelrechte uitnodiging voor iedereen die van honing houdt.