Welkom bij

Wereldwinkel Leusden

12 februari 2014: Wereldwinkel Leusden bestaat 35 jaar

artikel in Leusder Krant 12 februari 2014 (door Frits van Breda)

LEUSDEN - Op 17 februari sluit de wereldwinkel op de Hamershof haar deuren om veertien dagen na een grondige facelift de deuren weer te openen. De landelijke vereniging van wereldwinkels adviseert haar leden een bepaalde huisstijl zodat ze in het hele land dezelfde uitstraling hebben. ,,Wij hebben hiermee gewacht tot het tijd was om te renoveren”, zegt voorzitter Wim Visser van de Leusdense winkel. ,,We zijn zuinig op onze centen”, is de simpele uitleg.


Als de wereldwinkel op 6 maart weer haar deuren opent, moet het er van buiten totaal anders uitzien. Wit en donkerpaars zijn de kleuren die gebruikt gaan worden om het pand dezelfde uitstraling te geven als de andere winkels die aangesloten zijn bij de landelijke organisatie. Ook het interieur gaat er anders uit zien, al zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. De winkel is niet veel meer dan een pijpenla omdat het gehuisvest is in een afgesloten steegje tussen de Komenij en een achterliggende parkeerplaats.

Ondanks de krappe huisvesting en het beperkte assortiment is becijferd dat de omzet per vierkante meter het grootst is in vergelijking met de wereldwinkels in de rest van het land. ,,We behoren zelfs tot de top als het gaat om de totale omzet per winkel”, zegt de trotse voorzitter. Zijn conclusie is dat het assortiment van ‘zijn’ winkel kennelijk aansluit op de behoefte van de bewoners van Leusden. Zo worden er naar zijn mening in Leusden meer ‘Boeddha’s’ verkocht dan in andere delen van het land. Veel mensen stappen de winkel binnen omdat ze op zoek zijn naar een leuk cadeautje. De ‘foodafdeling’ mag zich verheugen in een vaste klantenkring die hier komt om fair trade producten aan te schaffen. Een groot succes zijn de chocoladerepen van Tony Chocolony. Vooral tieners kopen de ‘honderd procent slaafvrije chocola’ van dit merk. ,,Niet uit idealistische motieven, maar gewoon omdat het lekker is”, is de simpele uitleg. Vooral de chocola met zeezout en karamel mogen zich in een grote belangstelling verheugen.

De crisis is ook aan de wereldwinkel niet voorbijgegaan. Na enkele jaren van omzetdaling is vorig jaar de omzet weer licht gestegen. Een belangrijk deel van de winst gaat terug naar de producenten in de vorm van giften. Het is duidelijk dat ook de op handen zijnde verbouwing wordt betaald van het verdiende geld. ,,Wij beslissen zelf over de bestemming van de winst”, aldus voorzitter Visser. 

Hoewel de winkel straks op 3 maart weer opengaat moet de officiële (her)opening nog wachten tot 29 maart. Dan zal burgemeester Annemieke Vermeulen de openingshandeling verrichten. Een koor, dat Afrikaanse liederen ten gehore zal brengen, zal ongetwijfeld aan de feestvreugde bijdragen. Wie er snel bij is kan tot zaterdag 15 februari nog gebruik maken van de actie waarbij non-food producten met 25 procent korting verkocht worden.